koiruuksia

erään karvaperheen touhuiluja ja aatoksia maailman menosta

perjantai 13. toukokuuta 2011

Leikkauksen puolesta!

(Siis uusi yritys kirjoittaa tästä aiheesta. Edellinen teksti kun katosi oudosti jonnekin.)

Haluan kirjoittaa aiheesta, sillä itse opin kovan kolauksen kautta koiran kastroinnin/steriloinnin tarpeellisuudesta. Toivon, että muutkin koiranomistajat miettisivät asiaa..edes hetken!!
Tessulla todettiin viimekesänä tyrä pepussa.Kyse on vakavasta vaivasta, joka johtuu koiran lantiopohjan lihasten heikentymisetä.Selvisi, että tämä vaiva on YLEINEN leikkaamattomilla uroskoirilla. Koira ei siis saa enää tehtyä tarpeitaan lihasten heikkenemisetä johtuen. Asian selvittyä Tessulle tehtiin hätäkastraatio.Sen tarkoitus oli pysäyttää/hidastaa tilanteen etenemistä. Ennuste sille, että leikkaaminen tässävaiheessa enää auttaisi, oli huono. Halusimme silti yrittää toki kaikki keinot mitä tehtävissä oli. Tessu sai lisäksi jatkuvaan käyttöön vi-siblinin ja Duphalacin ruokaan lisättäväksi. Ilman näitä pehmikkeitä ei tarpeiden teko onnistu. Tessu voi tällähetkellä hyvin tilanteeseen nähden. Se on meidän onni, sillä kuulimme eläinlääkäriltä erään samanlaisen tapauksen juuri päättyneen suureen suruun, kun kastroinnista ei ollut enää apua.

Voi miksi, miksi en ollut kuullut koko asiasta aiemmin?! Miksei eläinlääkärit suosittele leikkausta jos koiralla ei aio teettää pentuja tai varoita mahdollisista tulevista vaivoista? En ollut koskaan kuullutkaan tästä YLEISESTÄ vaivasta. Pienen informaation avulla monelta surulta vältyttäisiin!! Tietenkin olen kiukkuinen myös itselleni, koska en ollut tarkemmin ottanut asioista selvää. Tiesin toki leikkauksella olevan jotain terveysvaikutuksia, mutten tarkalleen mitä. Tätä nykyä olen kyllä uppoutunut kaikenlaiseen koira aiheiseen kirjallisuuteen ja oppinut paljon tärkeitä uusia juttuja..

 Lisää hyviä syitä (täyttä faktaa!) kastrointiin/sterilointiin:
Koirasta tulee terveempi ja tyytyväisempi. Se ei kärsi siitä ettei pääse toteuttamaan luonnollisia tarpeitaan. Miksi siis näitä tarpeita ei poistaisi kokonaan? Sen odotettavissa oleva elin-ikä nousee. Olen lukenut että leikattujen koirien keski-ikä on 2-3 vuotta korkeampi kuin leikkaamattomien! Uroskoiran kastrointi ehkäisee tyriä, kivessyöpää ja eturauhassairauksia. Narttukoiran sterilointi ehkäisee kohtutulehduksia (joka kokemukseni mukaan on tosi yleinen vanhoilla tytöillä!) ja nisäsyöpää. Sitten ei tietenkään tule niitä harmillisia valeraskauksia. Ja niin..onhan se housujen pito koirasta varmasti hauskaa?
Leikkauksella on positiivisia vaikutuksia koiran luonteeseen. Siitä tulee usein rauhallisempi.( Ei mitenkään apaattinen, kuten joskus menneisyydessä kuvittelin.) Tessu on aina ollut melkoinen rähjääjä muille uroksille, rähjäyksen sijasta se nykyään joillekin uroksille heiluttelee iloisesti häntäänsä..mikäs mukavampaa?
Leikatut urokset eivätmyöskään karkaile kiimaisten narttujen perään. Eikä tule niitä ei toivottuja pentueitakaan.
Koirat toipuvat leikkauksesta nopeasti. Myös meillä oltiin jo seuraavana päivänä varsin pirteitä :)

Minulla ei tule koskaan enää olemaan leikkaamatonta koiraa. Siitä olen varma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti