koiruuksia

erään karvaperheen touhuiluja ja aatoksia maailman menosta

tiistai 17. tammikuuta 2012

Vanha koira sairastaa, häntä hellikäämme...

Tessun viimeisin lääkärireissu oli eilen. Tälläkertaa poistettiin hammaskiveä ja kolme huonokuntoista hammasta. Lisäksi kuonossa olevaan punertavaan laikkuun selvisi syy. Se tutkittiin nukutuksen aikana ja sieltä löytyi sikaripunkkeja. Kaikilla terveillä koirilla on näitä punkkeja..yyyh (ja ne on sikarin muotoisia, luin netistä hiukka tarkemmin asiasta :D ) Mutta nämä punkit lisääntyy silloin, kun immuunivaste pettää ja silloin punkit aiheuttavat tulehduksen. Tessun iho on tästä laikun kohdalta epätasainen ja pigmentoitunut, joten alkavaa kasvainmuodostusta ei kuulema voi sulkea pois ennen kun koepaloja on otettu. Seuraamme nyt siis katoaako tämä tulehdus itsestään kuukauden sisällä, jos ei, tutkitaan tarkemmin. On tämäkin...ennen poju oli terve kuin pukki, ei vaivan vaivaa ennen kahdentoistavuoden ikää, mutta nyt on toisin! Jokaisella rutiini-. tms tarkastuksella löytyy aina jotain uutta! Voi tämä on raastavaa! On niin vaikea tajuta ja hyväksyä, että rakas ystävä on jo vanha ja lähtee lähivuosina, kuukausina.. koskavaan?.. vihreämmille niityille. Jotenkin outoa kuvitella, että se ei enää olisikaan tässä, hupsuine keskusteluineen ( Tessu on kovin puhelias poju, ääni skaala on varsin laaja, kun Tessu ryhtyy juttusille kanssamme. on mörinää, örinää, urahtelua jos jonkinmoista. Tessu vastaa, kun kysytään :))
Mutta siis..nyt puolen vuoden sisään pitäisi poistaa kaksi hammasta lisää. Tessulla on hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, jota ei voi kuulema parantaa. Sen aiheuttaa plakki ja se  johtaa ientulehdukseen ja sitten hampaan heilumiseen.. Tätä vaivaa voi vain hidastaa etenemästä..harjaamalla hampaita! Meneppäs sitten työntämään harja 13,5 vuotiaan koiran suuhun jonka hampaita ei ole ennen harjattu!? Varmaan antaa harjata joo... Täytyy siis tutkailla apteekista eri vaihtoehtoja. On jotain juomaveteen tai ruokaan sekoitettavaa ainetta, joka ehkäisee plakkia, tuossa aiemmin niitä jo apteekista katselin. Myös jotain tahnaa, joka vaan pyyhkäistään hampaisiin. Mutta näistäkin viisastuu, olen ostanut jo Emmalle hammasharjan... täytyy tunnustaa, että jo paripäivää sitten, enkä ole vielä ryhtynyt tositoimiin, mutta jospa tänään tutustuttaisiin harjaan jo :) Emma on kyllä niin kiltti tyttö, antaa tehdä kaikki hoitotoimenpiteet niin nätisti, että uskoisin harjauksen opettelunkin vielä olevan mahdollista.

Poju tuossa loikoilee ja voi jo paremmin. Eilen oli pää kovin pyörällä nukutuksen jäljiltä ja suu niin kipeä, että itkiessä meni raasulta koko ilta, vaikka toki annettiin koirien särkylääkettä, joka on muuten tosi hyvän makuista meidän koirien mielestä! Ne menee ihan namipaloista. Kiva, että on jokin lääke koirille, jota ei tarvitse tunkea väkisin suun perälle ja yrittää saada kurkusta alas!! Tai yrittää sekoittaa ruokaan ja kappas vaan pillerit puklautellaan kummallisesti pihalle suusta, vaikka ne käärisi minkalaiseen makkara pakettiin tahansa :D

Pappa ja talvi- ilta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti